Uutiskirjeessä jaamme tietoa yritysvastuun teemoista sekä ajankohtaisista asioista sääntelyyn, raportointiin ja vaatimuksiin liittyen.
Osakeyhtiön toiminnan tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa. Yritystoiminnan jatkuvuus on riippuvaista sen kyvystä tehdä tulosta. Yrityksen talous on kestävällä ja vakaalla pohjalla, kun se toimii kannattavasti, on vakavarainen ja pystyy suoriutumaan laskuistaan.
Yritys toimii kestävästi, kun sen talous on vakaalla pohjalla, eli
Yritys toimii vaikuttavasti, kun edellä mainittujen lisäksi liiketoiminta kasvaa kannattavasti.
Talous on kaikille yrityksille olennainen teema, eikä sitä voida poissulkea vastuullisuuskartoituksesta.
Yrityksen liiketoiminta on kannattavaa, kun sen tulot ovat suuremmat kuin kustannukset. Kannattavuutta voidaan tarkastella useilla eri mittareilla, mutta yleisimmät ovat tulos, käyttökate ja myyntikate. Tulos kuvaa yrityksen voittoa ennen veroja. Käyttökate kuvaa liiketoiminnan tulosta ennen kuin siitä on vähennetty poistot, rahoituserät ja verot. Myyntikate taas kertoo, kuinka paljon tuotteen tai palvelun myynnistä jää yli niihin käytettyjen kustannusten vähentämisen jälkeen. Kannattavuuden tunnuslukua verrataan yleensä liikevaihtoon, jolloin saadaan esimerkiksi käyttökateprosentti, joka on yleensä hyvä mittari liiketoiminnan kannattavuuden vertailuun toimialan sisällä.
Startup- ja kasvuyrityksillä liiketoiminta saattaa olla tarkoituksellisesti tappiollista, kun yritys panostaa tuotekehitykseen, investointeihin, markkinointiin ja kasvun mahdollistamiseen. Näissä tapauksissa yrityksellä tulee kuitenkin olla uskottava suunnitelma, millä tavalla ja missä vaiheessa yritys voi toimia kannattavasti ja miten yrityksen toimintaa rahoitetaan siihen saakka.
Vakavarainen yritystoiminta ei ole liian riippuvaista velkarahoituksesta, joka altistaa sen suuremmille riskeille liiketoiminnan muutostilanteissa. Yrityksen omavaraisuusaste on yleinen tunnusluku vakavaraisuuden seuraamiseen. Se kuvaa yrityksen oman pääoman suhdetta koko yrityksen varallisuuteen (taseen loppusumma). Tunnuslukua pidetään erinomaisena, jos se on yli 50 prosenttia ja hyvänä, jos se on 30–50 prosenttia.
Omavaraisuusaste = oma pääoma / ( taseen loppusumma – saadut ennakot ) x 100
Maksuvalmis yritys pystyy selviytymään juoksevien kulujen, kuten palkkojen ja verojen maksuista ajallaan. Mikäli yritys ei suoriudu näistä velvoitteistaan, voi se ajautua maksukyvyttömäksi ja sitä kautta vaikka konkurssiin. Maksuvalmiuden tunnusluvut kuvaavat yrityksen kassatilannetta ja kertovat, kuinka paljon yrityksellä on rahaa käytettävissä suhteessa lyhytaikaisiin velkoihin, kuten palkkoihin, veroihin ja ostolaskuihin.
Maksuvalmiutta voidaan mitata usealla eri mittarilla, joista yleisin on quick ratio eli maksuvalmiussuhde. Tunnusluku on hyvä, jos se on vähintään 1.
Quick ratio = lyhytaikaiset saamiset + rahoitusarvopaperit + rahat ja pankkisaamiset / lyhytaikainen vieras pääoma – lyhytaikaiset saadut ennakot
Yrityksen vakaa talous mahdollistaa hallitun riskinoton ja kasvun. Yritys voikin hyödyntää vakaata asemaansa hakeakseen kasvua markkinoilla ja silti toimia kannattavasti. Liiketoiminta kasvaa kannattavasti, kun yritys kasvaa toimialaa nopeampaa tahtia, toimii kannattavasti, on maksukykyinen ja sen omavaraisuusaste säilyy edelleen hyvänä.